Stiekem zou ik het zo weer doen..

Vier jaar geleden, in april 2013, werkte ik op een groot project als junior consultant. Ik stond te springen van enthousiasme toen ik mee mocht naar New Dehli voor mijn eerste business trip. Wat ik ging doen wist ik niet zo goed, maar het was gaaf en een grote sprong in het diepe. Die korte trip ging meteen over in een kans voor een project in Kuala Lumpur. Het bleek het begin van een rollercoaster aan mooie werkervaringen in Maleisië en Australië.

Het is de adrenaline die mijn haat-liefde verhouding met buitenlandreizen tekent. Die gaf me energie bij het bezoeken van de fabrieken om te kijken hoe de logistieke en processen gaan. Zien hoe geraffineerde olie wordt gemaakt, dat is zo gaaf! Of te zien hoe robots worden ingezet op de verpakkingslijn, welke tests ze doen op het lab, hoe vrachtwagens worden geladen en gelost. Die adrenaline was er ook bij het steunen van diezelfde fabrieken als ze live gingen met het nieuwe SAP IT systeem, dat waren spannende momenten. Ik was trots als ik zag dat de key user haar lab leiding gaf in de processen die ik haar had geleerd.

Die adrenaline gaf me ook de energie om een doel te halen in project fases ervoor. Er waren wel eens verhitte discussies voortkomend uit cultuurverschillen. En soms was er een oneindige berg werk te verzetten, waarbij je bijna zou denken dat we de go-live moesten uitstellen. Maar op zulke kritische momenten maakte het niet meer uit of je van de klant, Capgemini, Aziaat of Europeaan bent: er moet een fabriek live en daarmee basta!

Dus ja, die adrenaline was een motor voor mij tijdens zulke projecten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met kansen grijpen, krijgen, afdwingen? Ik geloof in de maakbaarheid (als je iets wilt heb je er invloed op en moet je er hard voor werken), maar ik geloof ook in geluk, het lot, en de gun-factor (zaken waar je weinig invloed op hebt). Dus ook al was het werk (te) zwaar voor mij, het voelde als een kans die ik niet wilde missen om ervaring op te doen, elke vlucht naar Azië weer. Ik voelde me een spons die de kennis en ervaring opzoog en klagen hoort er even niet bij.

Ik besef inmiddels heel goed hoe die gave projecten mij hebben getekend. Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het is een voedingsbodem geweest van stress en grenzen passeren. De werkdruk liep hoog op, de projectmanager(s) waren hard, en de jet-lags en de vele overuren eisten veel van me. En toch ben ik 3 jaar gebleven bij de klant en heb ik er goede herinneringen en relaties aan over gehouden. Raar toch? Zou ik dat dan nog weer doen?

Toen ik afgelopen jaar net weer een beetje ben opgekikkerd zei ik heel wijs dat ik voorlopig even niet naar het buitenland ga. Later voelde ik gemixte gevoelens en voelde het als een duiveltje & engeltje op mijn schouder: “ik mis die dynamische gave projecten!” samen met “naar het buitenland gaan klinkt aanlokkelijk, maar het is te hard werken Linda. Doe voorzichtig, straks val je weer om.”  En hoe denk ik er nu over..?

Elke keer als je me hoort praten over het mooiste aan mijn werk, denk ik weer aan deze gave projecten en heb ik anekdotes te over. Ik had het zo weer had gedaan als ik het over kon doen. Ook als ik wist dat er een burn-out achteraan kwam…. Poeh, daar maak ik me soms nog wel zorgen om.. Zal ik dan nóg een burn-out krijgen in de toekomst? Dat zou kunnen. Ik ben in elk geval van mening dat leuke en gave dingen ook energie kosten. Energie die ik doseer, bewaak en koester. En soms kosten zaken teveel energie, een investering, maar is het waard. Een kans die je grijpt, een ambitie of droom die werkelijkheid wordt: het is ok om daar energie in te stoppen en er voor te gaan! Het zijn spannende en juist onbekende wegen, waarbij ik niet zeker weet of die het uiteindelijk waard zijn. En er is maar 1 manier om daar achter te komen: gaan bewandelen en voelen hoe (gaaf) het is.

Life is about trusting your feelings and taking chances.jpg

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s