Robot modus check

Deze week had ik een reflectie moment met mijn coach. In mei had ik veel onrust en frustratie dat ik niet kwijt kon. In het hele stress-reactie-preventie-circus dat ik tot nu toe heb doorlopen had ik een “kom ik er nou nooit vanaf?!”-gevoel. Ik heb van mijn coach twee belangrijke aspecten erbij geleerd: mijn frustratie (en andere emoties) uiten, en mezelf accepteren. Ik heb ook veel gesproken over normen & waarden. Het is heel fijn om een professionele coach te hebben die niet oordeelt en op jouw verhaal dieper in gaat. Ze heeft me geholpen deze zaken scherper te zien!

Dan zit ik er nu zo veel rustig bij. Er is een soort kalmte over me heen gekomen. Een sterk gevoel van rust, acceptatie en kalmte. Alsof ik een soort olie laagje over me heen heb waar meningen, kritiek en tegenslagen van me af glijden. Ik weet van mezelf waar ik naar toe wil, waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind. Als anderen iets anders willen, kritiek uiten of storingsfactoren hebben dan raakt me dat nu minder. Het maakt een soort gevoel van vrijheid, creativiteit en openheid los. En daar ben ik echt heel blij mee!

Ik zeg er maar meteen bij dat ik nog steeds eens van slag kan zijn, stress klachten ervaar, of wat grote stress pieken heb. Ik ben niet perfect en reageer op anderen en opstandigheden. Dan heb ik weinig motivatie, loop te mopperen, en dat zie je terug in mijn gezicht en gedrag: moe & gestresst. Midden in zo’n moment is het aller-moeilijkst om te stoppen met wat ik doe en om iets anders te gaan doen. Om mezelf los te weken van mijn robot modus, en een andere koers te gaan varen. Het minimale dat ik nodig heb is mezelf overtuigen van een mini-pauze. Dan komt een reflectie moment vanzelf en heb ik mezelf getraind om het volgende af te vragen:

  • zit ik in de robot modus? Dit voelt als een tunnelvisie: die deadline móet gehaald worden, geen tijd voor iets anders. Kleine onverwachte dingen kan ik er niet bij hebben of op aanpassen. Het kan ook voelen als een blok aan mijn been: stoppen voelt als geen optie, of een grote crisis.
    • Als ik goed zit voel ik me creatief en flexibel genoeg om zaken aan te passen en deadlines te halen. Er is ruimte voor pauzes en ik heb er plezier in.
  • Vraag aan mezelf: móet dit nú? Het gaat hier om de doorzetter in mij uit te dagen: te vaak heb ik mezelf overtuigd dat het nu moet. Maar waarom moet het nu?
    • Dit noem ik “het vakantie gevoel” in dagelijks leven brengen. Op vakantie doe ik namelijk ook alleen maar waar ik zin in heb, in plaats van dingen die moeten.
  • Waar heb ik nu behoefte aan? Wil ik niet gestoord worden, iets eten of drinken, een beetje prutsen, of de laptop dichtklappen en naar huis gaan? Of nog een stap verder: het roer omgooien?
    • Ik introduceer een “schijt aan anderen-momentje”. Ik ga nu iets doen waar ik ontzettend veel zin in heb, en het boeit me totaal niet wat anderen ervan denken. Heerlijk!

Misschien moet ik hier tegeltjes-wijsheden gaan maken. In elk geval, deze drie bij-koers momenten geven me blijheid, rust en focus terug. Ik zal nog vaak robot-momenten hebben die mijn energie op vreten, maar als ik zie hoe ik dat bijdraai en mezelf weer de goede kant op stuur: ik ben er trots op!

ps. Google eens op ‘calmness’  & ‘serenity’ en laat je overvallen met prachtige foto’s. Die hieronder is slechts een voorproefje. Zo voel ik mij als het goed gaat! [link]

rivers-park-bridge-calmness-serenity-lake-trees-beautiful-tranquil-reflection-river-branches-quiet-garden-shore-willow-photo-1920x1080
Park Bridge Calmness Serenity Lake Trees Beautiful Tranquil Reflection River Branches Quiet Garden Shore Willow Wallpaper Pictures Free

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s