Tijd schrijven & activity tracking: meer, meer, meer?

In juli kopte de Volkskrant: “Hoort overwerken erbij?” En “Overwerken bespaart de werkgever bijna € 3200,- per werknemer aan salaris per jaar.” Ik vroeg me af hoeveel tijd ik eigenlijk besteed aan werk, en of ik (bewust?) vrijwillig overwerk. Tim van Steendam zette me daarnaast ook aan het denken met in zijn artikel “De vraag die iedereen zich moet stellen is: hoeveel heb je echt nodig?” Hij spreekt hiermee in eerste instantie over je financiën, maar ik las met groeiende interesse het gedeelte over tijd. Stop ik mijn tijd wel in de juiste dingen? Ik startte een experiment die breder ging dan alleen werktijd: ik maakte een schema met al mijn activiteiten en ging mijn uren schrijven. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Per uur en per 10 minuten turfde ik hoeveel tijd ik besteed aan slapen, eten, reizen, ontspannen, sporten. Maar ook zeker hoeveel uur ik op mijn telefoon zit per dag (confronterend!) vs. social offline activiteiten, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, en niks doen. Voor mijn telefoon en slapen had ik hulp van een app, de rest turfde ik. Ik zag er wellicht uit als een freak met mijn schriftje en het aantal streepjes dat ik netjes bij hield. Maar een kleine troost: ik ben geen wetenschapper, ik neem het ook met een korrel zout. Inzicht nummer 1: er is ook overgangs-tijd te besteden tussen 2 activiteiten (en die schreef ik niet). Daarnaast schreef ik ook zaken dubbel. Een rondje joggen na mijn werk is zowel sporten als ontspannen voor mij. Zodoende heeft mijn gemiddelde dag 25,76 uur. Betekent dit dat ik dan teveel in een dag stoppen? Daarover later meer.

Een maand lang heb ik bij gehouden waar ik mijn tijd aan besteed. Mijn eerste doel had ik al snel bereikt: ik wil ervan bewust zijn waar ik mijn tijd aan besteed, en duidelijk kiezen voor een activiteit. Meer focus dus. Valt bloggen onder werken of persoonlijke ontwikkeling? Soms beide, soms onder dat laatste. Dat ik hier over nadacht bracht me al focus: schrijf ik deze blog voor mezelf, of om mijn visie op mijn werk te delen? Als ik de ‘waarom’-vraag goed in de vingers krijg, kan ik ook beter kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. En dus besteed ik tijd aan zaken die ik belangrijk vind.

Maar ik had ook zeker ‘diepe-zucht-momenten’: dan ben ik het tijd schrijven even helemaal beu en wil ik niet gemeten worden. Ik wil gewoon doen waar ik zin in heb, weg met die discipline! Dat heb ik ook zeker op mijn werk: ik word geacht 40 uur te schrijven (declarabel te zijn voor de klant), maar dat wil ik soms helemaal niet hoeven doen. Ik doe mijn job voor de klant, we weten hoeveel dagen ik dat doe en over welke periode. En dat ik soms 7 uur maak en soms 9 uur is prima. Sterker nog: als de klant tevreden is over mijn werk, doet het er dan toe hoeveel uren ik daar exact aan heb besteed? Liever niet. Mijn gemiddelde over de afgelopen maand: 8,03 uur per werkdag (schatting was 8,4 uur per dag). Dat lijkt er op dat ik deze uren strak regel. Dat is mijn inziens niet nodig (roep ik tegen iedereen!), dus laat ik me daar dan ook aan houden: ik ga niet meer exact bijhouden hoeveel uur ik bij de klant werk of heb gemaakt. Ik wil weten of ik de zaken af heb die ik af wil en moet hebben qua prioriteiten. (Waarschuwing: deze mantra is niet zo maar uit mijn hoofd verdwenen, en ik weet zeker dat menig consultant zich hier mee bezig houdt: uren moeten schrijven….)

Tijd schrijven_juli 2017

Ik keek deze week terug naar mijn schattingen voordat ik begon met meten. In bijna alle categorieën besteed ik meer tijd per week dan ik van te voren had gedacht, zelfs met slapen, ontspanning en sporten (soms was het verschil wel 8uur meer per week). En dat bracht me toch wel het beste inzicht: ik schat van tevoren mijn tijdsbesteding te laag in. Ik denk dat ik meer activiteiten kan doen op een dag. Als ik eenmaal bezig ben, besteed ik kennelijk meer tijd. Social offline, slapen, ontspanning, sporten: allemaal zaken die ik van te voren lager had ik geschat. Tijd vliegt voorbij als je het leuk hebt, toch? Ik zie deze trend dan ook vooral als iets positiefs. En ik ben tevreden hoeveel tijd ik besteed aan de activiteiten.

Toch heb ik nog vaak een onrustig gevoel. Ik zit vol met ideeën en wil aan de slag. Ik bezig met van alles. Het lukt me mijn werk leuk te houden, maar ik moet mezelf soms ook naar huis sturen (het is wel goed zo Lin, ga naar huis). Mijn vraag aan mezelf wordt daarom: waar wil ik minder tijd aan besteden? Ik ben teveel bezig met ‘meer-meer-meer’. Alles uit de tijd halen dat er in zit, beter willen doen, allerlei ideeën die ik heb en mijn drive om er iets mee te doen. Pfff ik word moe van mezelf als ik er aan denk. Waarom heb ik zo’n haast? Of om de wijsheid van mijn vriend te noemen: vraag mezelf af “waarom moet dit nu?” Hoeft niet dus. Ik wil minder doen.

Tijd schrijven_5986

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s